Historiikki


OLIPA KERRAN NELKO

Nelko-Kaluste syntyi Nerkoolla vuonna 1974.
 

Hyvät ideat ovat joskus yksinkertaisia. Niin myös neljän nerkoolaisen veljeksen oivallus rakentaa tehdas entisen kotitalon karjasuojasta. Nelko-Kaluste aloitti neljän Korhosen veljeksen voimin vuonna 1974 Nerkoolla, eivätkä miehet ensi kertaa tarttuneet rakennushirteen, kun yrityksen ensimmäiset tilat suunniteltiin ja rakennettiin muutamien kuukausien aikana. Peukalo ei ollut keskellä kämmentä, eikä laudan syrjä tuntematon, kun tehtaan koneet pyörähtivät ensimmäisen kerran käyntiin.


Nelko keittiöt historiikki

 

 

Nelkon tehdastyöläiset

ISÄN PERINTÖ

Perhe-elämän tuntu oli mukana tehdastyössäkin.
 

Veljekset Korhosten Nelko-kalusteet syntyivät perheyrityksen voimin. Mukaan tuli myös viides veljes saatuaan hopeasepän opinnot päätökseen. Viisi veljestä, yhden vaimo, äiti ja yksi sisar tekee yhteensä kahdeksan. Veljeksistä Kyösti Korhonen nimettiin toimitusjohtajaksi, muuten titteleitä oli vähemmän.

Isältä peritty taito ja mieltymys puutöihin on suurin syy, miksi juuri tälle alalle veljekset tulivat lähteneeksi. Isä nikkaroi kotona kaikenlaista, teki huonekaluja ynnä muuta tarve-esineistöä. Niinpä kolme veljeksistä onkin lähtenyt puualalle.

Takana veljeksillä oli vankka ammatillinen koulutus ja vuosien työkokemus keittiöiden teossa Lahdessa. Mieli paloi kuitenkin takaisin kotimaisemiin Nerkoolle, jossa Nelkon taival sai alkunsa - idyllisessä kauniissa maalaismaisemassa, kaukana suurkaupungin sykkeestä, jossa keskikesän rehevyys ympäröi aloittelevaa kalustetehdasta.

 

NELJÄN VELJEKSEN TEHDAS

Neljästä Korhosesta tulee nimi Nelko.
 

Kuva niin sanotusta tehtaasta, tuntemattomasta, kylmästä kellokorttia käyttävästä massalaitoksesta häipyi taivaan tuuliin, kun tutustui Nerkoon keittiökalustetehtaaseen. Veljekset Korhonen toiminimi oli 70-luvun puolivälissä vielä nuori ja pienikin tuotantolaitos suurempien rinnalla, mutta sitäkin mielenkiintoisempi ja kodikkaampi. Nelko on neljän ammattitaitoisen nuoren yhteinen voimannäyte, josta hyvällä syyllä voidaan käyttää nimitystä: Neljän veljeksen tehdas.

Kun keittiökalusteita ja komeroita oli valmistettu vuoden verran, vuonna 1975 rakennettiin ‘navetan’ jatkoksi laajennus - noin 500 neliömetrin halli ja kuivaushuone. Monta vuotta eivät nämäkään tilat riittäneet ja vuonna 1977 Lapinlahden kunta rakensi rautatieaseman läheisyyteen liki tuhannen neliön teollisuushallin, joka oli toiseksi suurin kunnan rakennuttamista teollisuushalleista. Veljekset Korhosten painopiste oli siirtynyt Nerkoolta kirkonkylälle. Kauppa kävi, ja kaukaisimmat toimitukset Lapinlahdelta olivat Kuusamoon ja Helsinkiin saakka.

Näissä tiloissa tuotettiin keittiökalusteita sydämellä ja ammattitaidolla. Nerkoolla sijaiseva laitos sahasi, kuivasi ja höyläsi puutavaran. Varsinainen kokoonpano tapahtui Lapinlahden tehtaalla. Lapinlahden tehtaaseen suoritettiin kolme eri laajennusvaihetta, joiden jälkeen tuotantotilojen suuruus nousi 2 500 neliömetriin ja näillä laajennuksilla paikattiin myös näyttely- ja varastotilojen puute. Henkilökuntaa vuoden 1986 alussa oli 32 henkilöä.

Sittemmin tehdasta on laajennettu vielä muutamaan otteeseen lisää ja nykypäivänä Lapinlahden tehdas on jopa 3500 neliön suuruinen.

 

Nelko on neljän veljeksen tehdas

 

Nelkon tuotekehitys

Vahva käsityön leima

Nelkon kalusteet valmistuvat ammattitaidolla.
 

Nelko-tuotteissa on edelleen vahva käsityön leima. Meillä työskentelevät ammattitaitoiset ihmiset eivätkä robotit.

Enää ei sentään käytetä käsihöylää, mutta kaikki mitä me teemme, kulkee osaavien käsien kautta koko matkan alkaen tuotannon alusta aina Sinun kotiisi saakka.

Tietyt asiat teemme edelleen ovi kerrallaan, täysin käsityönä.

 

MUKANA AJAN HERMOLLA

Tuotekehitys on Nelkon keittiökalusteiden valmistuksen avainsana.
 

Keittiö on kaikenkaikkiaan kokenut melkoisen mullistuksen viime vuosina. Keittiön koneistus on kehittynyt varsin pitkälle ja vaikuttanut omalta osaltaan suunnittelun luonteeseen. Jatkuvat ergonomiset muutokset uusien ulkonäkövaatimusten ohella asettavat haasteita tuotekehittelylle.

Tuotekehitys onkin Nelkon keittiökalusteiden valmistuksessa avainsana. Kehityksen mukana pysymiseksi Nelko on kehittänyt kaapistojen mekanismeja, parantanut raaka-aineita ja tuonut markkinoille uusia ovimalleja ja ideoita. Tietoa on aktiivisesti hankittu kansainvälisiltä yhteistyökumppaneilta ja alan messuilta. Ovimallien kehittelyssä on ollut mukana tunnettuja, keittiöiden suunnitteluun erikoistuneita arkkitehteja – pääasiassa mallit kuitenkin suunnitellaan itse.

Nelkon ovet valmistetaan omalla tehtaalla - tämän myötä on Nelko saavuttanut myös hyvän toimittajan maineen. Oma tuotanto takaa varmat ja nopeat toimitusajat - myös laatu pystytään näin pitämään korkeana, vaativimmankin asiakkaan toivomusten mukaisena.

 

Nelkon tuotekehitys keittiökalusteiden valmistuksessa

 

Unelmien keittiöt Nelkolta

 

SINUN KOTISI. SINUN NÄKÖISESI.

Nelko toteuttaa keittiöunelmia ympäri Suomea.
 

Lapinlahdella sijaitsevan kalustetehtaan valmistamia keittiö-, kylpyhuone- ja eteiskalusteita sekä kaapistoja myydään tänäpäivänä 13 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Nelko suunnittelee keittiöt, kylpyhuoneet ja muut kodin tilat asiakkaan omien makujen ja mittojen mukaan. Olipa unelmiesi keittiö pieni tai suuri, lempeän klassinen tai raikkaan moderni - ammattitaitoiset puusepät, monipuolinen mallisto ja valittavissa olevien eri materiaalinen suuri lukumäärä mahdollistavat sen, että Nelkon keittiöt ovat yksilöllisiä ja juuri asiakkaan toiveiden mukaisia.